plastiq logo
plastiq logo
plastiq logo

Uniek Vlaams event toont Oekraïners de snelste weg naar werk

27/10/2022

Matching Talent brengt nieuwkomers
rechtstreeks in contact met Vlaamse arbeidsmarkt

 

Kortrijk - Op vrijdag 28 oktober verwelkomt Matching Talent* Oekraïense vluchtelingen in het Parkhotel in Kortrijk voor een event rond werken in Vlaanderen. Tijdens een doorlopende infosessie krijgen nieuwkomers informatie over de werking van de VDAB, worden openstaande vacatures in diverse sectoren voorgesteld, ontdekken ze gratis opleidingen en geeft jobcoach Svitlana Fedorova tekst en uitleg bij de opportuniteiten voor haar landgenoten in Vlaanderen.

 

 

Oekraïners spelen liever op zeker

 

De Oekraïense en ex-leerkrachte Engels Svitlana Fedorova, nu jobcoach en tolk bij PlastIQ en Matching Talent, postte de uitnodiging voor het Matching Talent Event in de Facebookgroep ‘Solidarity with Ukraine’ (Belgium). Er kwamen heel wat positieve reacties op het initiatief, maar ook veel vragen. “Oekraïners zijn van nature een beetje achterdochtig en met de huidige situatie die zich afspeelt in het thuisland zijn ze extra voorzichtig. Dat is volkomen terecht. Oekraïners worden ook zo opgevoed. In het onderwijs leert men kinderen van jongs af aan om kritisch na te denken en om informatie te checken en te dubbelchecken. Na extra uitleg en een bevestiging dat het effectief gaat om een erkend initiatief, begonnen steeds meer geïnteresseerden zich te melden.”

 

“Matching Talent connecteert nieuwkomers met bedrijven en ondersteunt hen met opleidingen, zodat ze snel aan het werk kunnen”

 

Oekraïense gidst landgenoten naar een job

 

Het is een van de eerste keren dat dergelijk event wordt georganiseerd. Pieter Remmerie, coördinator Matching Talent: “Er zijn tal van initiatieven die een individuele aanpak hanteren, maar er zijn er slechts weinig waarbij meerdere lotgenoten samenkomen om info in te winnen over hoe onze arbeidsmarkt precies werkt. Het doel van het event is om hun uitdagingen in kaart te brengen en om samen met de aanwezige instanties zoals VDAB, OCMW, integratiediensten, interimkantoren en werkgevers naar eenvoudige oplossingen te zoeken die de aanwezigen kunnen helpen bij het vinden van een vaste job in de textiel-, hout-, voedings-, chemie- of kunststoffensector.” Om de deelnemers gerust te stellen, zal Fedorova instaan voor de begeleiding en de toelichting van de verschillende initiatieven van Matching Talent.

“Werk is de kortste weg naar integratie”

 

     

 

 

 

Vincent Mispelaere, algemeen directeur van PlastIQ, een van de partners van Matching Talent: “Onze ervaring leert dat nieuwkomers met een job veel sneller integreren.

Dat vraagt om inspanningen van bijvoorbeeld Oekraïners, maar uiteraard ook van de bedrijven. Die moeten bereid zijn om hun vacatures open te stellen voor deze doelgroep. Door de nijpende arbeidstekorten in onze sectoren zijn ze in iedere geval vragende partij. Met Matching Talent zorgen we dat potentiële werknemers genoeg (technische) bagage meekrijgen, zodat ze ze meteen kunnen inzetten. Tijdens het event willen we nieuwkomers enthousiasmeren en in contact laten komen met de verschillende instanties die belangrijk zijn tijdens hun zoektocht naar werk.”

 

Vanuit alle uithoeken van België

 

Remmerie: “Er zakken mensen af van het Brusselse, er komen er uit Oost-Vlaanderen en er zijn ook tal van Oekraïners uit grootregio Kortrijk die aanwezig zullen zijn.” Er is zelfs iemand ingeschreven die nu nog in Wallonië woont. “Klopt”, zegt Fedorova. “Matching Talent is een Vlaams initiatief, maar de persoon die ik sprak, wou er echt bij zijn. In Wallonië zijn er geen jobs waarvoor ze in aanmerking komt, terwijl ze zo graag aan de slag wil. Zo graag zelfs dat ze bereid is om naar Vlaanderen te verhuizen.”

Matching Talent biedt opportuniteiten in een vijftal sectoren. Fedorova kreeg via haar oproep op diverse socialemediakanalen ook vragen over jobs die een hoger profiel vereisen zoals boekhouders en medewerkers in de farmaceutische industrie. “In het kader van het project kunnen we niet iedereen laten inschrijven, maar er is wel degelijk veel interesse in een project als het onze.”

 

 

 

 

Fedorova en Remmerie verwachten dat er in de komende dagen nog mensen zullen inschrijven. “Oekraïners zijn geen planners, het zijn doeners. We verwachten dat er de dag voor het event nog mensen zullen inschrijven”, besluit Fedorova.

 

 

 

 

* Om Oekraïners en nieuwkomers meer kansen te geven om actief te kunnen deelnemen aan de Vlaamse arbeidsmarkt, slaan de sectorfondsen van de voedings- (Alimento www.alimento.be), textiel- (Cobot www.cobot.be), hout- (Woodwize www.woodwize.be), de chemiesector (Co-Valent www.co-valent.be) en het sectoraal opleidingscenter van de kunststoffenindustrie (PlastIQ www.plastiq.be) de handen in elkaar om zoveel mogelijk Oekraïners en nieuwkomers aan het werk te krijgen. Het gemeenschappelijk initiatief kreeg de naam Matching Talent (www.matchingtalent.be).

 

Meer weten over het event? Of interesse in het volledige verhaal van Svitlana Fedorova, die in het kader van het project Matching Talent een job wist te vinden?

 

Contacteer Vincent Mispelaere

Algemeen Directeur PlastIQ

vincent.mispelaere@plastiq.be

+32 (0) 496 24 46 65

MEER NIEUWSBERICHTEN

Vacature Freelance Instructeur (Kortrijk) bedrijfsdetails Plastiq is de sectororganisatie van en voor de Vlaamse kunststofverwerkende bedrijven en...

POPULAIR

GET SOCIAL

Get in touch with plastics