plastiq logo
plastiq logo
plastiq logo

Scholen kunnen vanaf september 2018 zelf duaal leren

06/11/2017

Sedert de goedkeuring in 2015 van de conceptnota in het Vlaams Parlement  rond duaal leren is er reeds heel wat inkt gevloeid. Voor behoudsgezind Vlaanderen en ons traditioneel ingericht onderwijs is dit een sprong in het ongewisse. Niet geheel onlogisch! De discussie of ons nijverheid technisch onderwijs al dan niet moet georganiseerd worden in een technische school of op de bedrijfsvloer werd een eerste keer gevoerd in 1857. De toenmalige Belgische regering besliste  dat een school de beste omgeving is om technische vaardigheden aan te leren.

 

Exact 160 jaar later wordt deze visie herzien en kunnen scholen vanaf 1 september 2018 (eindelijk) duaal onderwijs inrichten.

 

Onder impuls van de Vlaamse ministers van onderwijs en werk Hilde Crevits en Philippe Muyters werden vorig schooljaar verschillende pilootprojecten ingediend. De kunststofsector was er als de kippen bij met een pilootproject rond de bedrijvencluster Plastics@Tielt. Een samenwerking tussen 7 kunststofverwerkende bedrijven, VTI Tielt en PlastIQ resulteerde in een boeiende reis doorheen verschillende verwerkingstechnieken die mogelijk zijn in de kunststoffen.

 

Dit project is uniek omwille van zijn flexibel traject. In het klassiek duaal leren verhaal wordt gebruik gemaakt van 1 school en 1 bedrijf. In Tielt wordt echter gebruik gemaakt van 1 school en 7 bedrijven waardoor de diversiteit aan technieken en bedrijfsculturen maximaal wordt  benut. Dit model is voor de kunststofverwerkende bedrijven en bij uitbreiding de Vlaamse KMO- wereld minder belastend en bovendien is de kwaliteit en de verantwoordelijkheid van de opleiding niet afhankelijk van één bedrijf. 

 

In de toekomst willen we ook met de sectorale opleidingscentra hierin een rol spelen en letterlijk en figuurlijk een brug slaan over de heersende kloof tussen onderwijs en bedrijven.  De unieke samenwerking met bedrijven, scholen en sectorale opleidingscentra levert een 360°-opleidingsmodel die garant moet staan voor optimaal voorbereide technici.

 

Aansluitend een oproep aan kunststofverwerkende bedrijven die mee hun schouders willen zetten onder deze nieuwe vorm van opleiden. PlastIQ en zijn medewerkers ondersteunen jullie graag in de praktische verwezenlijking van het duaal leren en 360°-model in jullie bedrijf.

 

Vincent Mispelaere, Directeur PlastIQ

06/11/2017

Geschreven door Vincent Mispelaere

Klik hier voor meer info en gegevens

MEER NIEUWSBERICHTEN

Het is weer die tijd van het jaar. Mei, al dan niet Plasticvrij. De maand waarin een goedbedoeld burgercollectief de vlucht voorwaarts neemt in...

POPULAIR

GET SOCIAL

Get in touch with plastics