plastiq logo
plastiq logo
plastiq logo

Opleidingen voor leerlingen 3de graad secundair

PlastIQ is de sectororganisatie van de kunststofverwerkers en staat in voor het geven van opleidingen aan onderwijs, werknemers die reeds werken in kunststofverwerkende bedrijven en werkzoekenden die zich wensen om te scholen naar operator in de kunststoffen.

Voor het onderwijs slaat PlastIQ samen met de RTC’s de handen in elkaar om een educatieve opleiding te geven in het nieuwe Circular Material Center in Kortrijk en de T2 Campus in Genk. Daar heeft plastIQ een trainingslab met nieuwe spuitgietmachines met robot, verwerkingsmachines om te thermovormen en extruderen. Daarnaast kunnen ook technieken zoals lassen met kunststoffen getoond worden, alsook composietverwerking.

We proberen met 3 mogelijke opleidingen de verschillende aspecten rond de verwerking van kunststoffen aan de leerlingen aan te brengen.

 

Mogelijke opleidingen:

  • Kennismaken met kunststoffen en hun verwerkingstechnieken

Hierbij gaan we alle aspecten rond kunststofverwerking belichten. Deze basisopleiding behelst het werken met thermohardende materialen, demonstraties op verschillende kunststofverwerkende machines zoals spuitgieten, thermovormen en extruderen. Ook een kleine lasoefening komt hier aan bod.

  • Lassen met kunststoffen

Dit is een opleiding specifiek rond het verbinden van kunststoffen met de lastechniek. Hierbij werken we met pendellasapparaten en extrusielasapparaten. We maken kleine constructies in PVC en PP.

  • Geheimen van spuitgieten

Na de opleiding kennismaken met kunststoffen en hun verwerkingstechnieken is het mogelijk een doorgedreven opleiding rond het spuitgieten te komen volgen. Daarin zullen we de onderdelen van een spuitgietmatrijs aanhalen, een matrijs op een machine plaatsen, het programma inlezen en verbeteren,.. Ook het instellen van een robot op de machine komt aan bod.

Doelgroep?

3de graad BSO lassen constructie, werktuigmachines,…

3de graad TSO industriële wetenschappen, elektromechanica, mechanische vormgeving,…

 

Duurtijd?

De opleidingen hebben telkens een duurtijd van 1 dag. De dag begint om 9u en stopt omstreeks 16u.

 

Waar?

Circular Material Center, Etienne Sabbelaan 49, 8500 Kortrijk

Het is mogelijk om met de trein tot aan het station Kortrijk te reizen, daarna rijden er om frequente tijdstippen bussen tot voor het Circular Material Center.

 

Welke dagen?

De vrije opleidingsdagen voor West-Vlaamse scholen worden gecommuniceerd via RTC West-Vlaanderen.

De vrije opleidingsdagen voor Oost-Vlaamse scholen worden gecommuniceerd via RTC Oost-Vlaanderen.

Interesse om als school deel te nemen?

Dat kan! Ga naar de website van jouw regionaal technisch centrum en meld je aan. Hier vind je een overzicht van alle provinciale centrumscholen:

 

  • West-Vlaamse & Oost-Vlaamse scholden:  contacteer Circular Material Center (Kortrijk)
  • Limburg, Antwerpen & Vlaams Brabant: contacteer T2 Genk​​​​​​

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE NIEUWTJES?